Milánó (távolsága: 105km)

Lakosainak száma 1,3 millió fő. A divat fővárosa. Az 1,3 milliós Milánó, Róma után, Olaszország 2. legnagyobb városa, ugyanakkor az ország legfontosabb, legjelentősebb városa. Olaszország ipari fővárosának tartják. A legmodernebb város az országban: ha Róma a “régi”, Milánó mindenképpen az “új”. Kozmopolita, elegáns, nyüzsgő város, elegáns, fényes üzletekkel, forgataggal. Remekül keveredik itt a régi a modernnel, de néhány szempontból, turistaként nem olyan vonzó. Milánó néhány téren mintha nem is Olaszország része lenne, más az atmoszférája: nem színes, inkább szürke, nem ráérős, hanem sietős, elfoglalt, nem művészi, inkább egy üzletorientált metropolisz.

Verona (távolsága: 26km)

Lakosainak száma 252.000 fő. Rómeó és Júlia, avagy a szerelmesek városa. a Dolomitokból eredő Adige folyó S alakú kanyarulatában fekvő élénk város. Nemzetközi hírnevét főleg ó- és középkori műemlékeinek, nem utolsósorban pedig Shakespeare Rómeó és Júliájának köszönheti. A római császárok és barbár utódaik nagyon szerették ezt a várost, s ma is sok római emlékkel, Róma után a legtöbbel dicsekedhet. A viharos középkori, feudális családi viszályok, melyek Shakespeare drámájának is hátteréül szolgáltak, csak a vasakaratú Scaligeri-család felemelkedésével értek véget. A család 127 évig uralkodott Veronában. Itt született a híres festő Paolo Caliari(1528-1588), akit a város után Veronésének (Veronainak)neveztek. A város palazzóit rosso di Veronából , a helyi rózsaszín árnyalatú mészkőből építették .
Legfőbb nevezetességei: a Castelvecchio(Régi vár) látványos kastély, ma Verona legszebb képtára. A San Zeno Maggiore templom Észak-Olaszország legdíszesebb román stílusú temploma, mely Verona védőszentjének, San Zeno hamvainak épült. Ellátogatunk Júlia sírjához, melyet egy kis templom melletti kerengőben helyeztek el. A központi tér a Piazza Bra, ahová az azonos nevű (Porto della Bra) városkapun keresztül juthatunk. Verona legnagyobb tere, valójában egész Itáliában az egyik legtágasabb és lenyűgözőbb tér számos szoborral, műemlékkel: II. Viktor Emanuel szobra, a Nagy Őrségi Palota, a Barbieri paloták, a híres római Aréna. Továbbsétálva jutunk a Via Capellora, ahol Júlia háza áll. A Casa di Giulietta-ról, Júlia házáról azt tartják ennek az erkélyén állt Júlia a bál után, mikor Rómeó felmászott hozzá. A Piazza Erbe a római kor óta Verona kereskedelmi és kormányzati életének központja. Számos barokk palazzot, reneszánsz árkádos, boltívekkel díszített Scaligeri-palotát, a Scaligeri sírokat, vagy Dante szobrát tekintheti meg a látogató. A Sant Anastasia a legnagyobb templom Veronában, bejáratánál két szenteltvíztartó áll, a két különös, rongyos alakot
„i gobi –koldusok” néven ismerik.

Brescia (távolság: 60km)

A város lakossága 191.000 fő. A belváros fő látnivalói közül elsőként a Chiesa Sant’Agata-t tekintsük meg a Piazza Vittoria-n. a Piazza della Loggia irányába sétáljunk, ez egy gyönyörű reneszánsz tér, háromívű loggiával. Következő „megálló” a Piazza Duomo, lehet, ahol két dóm is áll., A  Duomo Vecchio, a XI-ik században épült dómnak nagyon különleges és egyedi hangulata van! A via dei Musei-n sétálva a Piazza del Foro-t érhetjük el, ahol Lombardia legfontosabb római kori emlékei találhatóak: a Capitolium, a Forum és a római színház romjai. Innen célozzuk be a várat, de út közben egy csodaszép monostorra bukkanhat a látógató. Monastero del Santissimo Corpo di Cristo. Csodás a kerengő és a kis templom is! A gyalogos városnézés során gyönyörű látványban lesz része azoknak, akik felsétálnak a várhoz, a panoráma nagyon szép, a dombok, hegyek látványa lenyűgöző! A vár a középkorban épült, egyik legszebb pontja a XII-ik századiTorre Mirabella.
Kihagyhatatlan a Museo di Santa Giulia is, A kultúra után jöhet a shopping! Irány hát a Corso Magenta- Corso Zanardelli- Corso Palestro útvonal, ahol többek között egy hatalmas Coin áruház, KIKO, Zara, Stefanel, Boggi és Tezenis üzletek találhatóak.
A Franciacorta vidék borai messze földön híresek, és nem ok nélkül, ha lehetőségünk és időnk engedi vegyünk részt bórkóstolókon.

Vicenza (távolsága: 79 km)

Lakosainak száma 116.000 fő. Andrea Palladio városaként is ismert, hiszen a mester 16 éves korától a városban élt és számos, csodálatos késő reneszánsz palotája maradt fenn. Vicenza belvárosa Olaszország egyik legfontosabb művészeti és kulturális emléke, 1994 óta a Világörökség része. Az egyik kiemelkedő épület a fehér és rózsaszín márvánnyal borított homlokzatú Duomo, a város bazilikája, melynek tetőszerkezete megfordított hajóra emlékeztet. Megtekinthetik a város leghíresebb fiának Palladionak a szobrát, a Teatro Olimpicot, mely Európa legrégibb fedett színháza. A Palazzo Chiericati(városi múzeum) szintén egyike azoknak a Vicenzában álló reneszánsz palotáknak, melyet Palladio tervezett.

Padova (távolsága: 109 km)

A város Olaszország egyik leglátogatottabb zarándokhelye. Lakóinak száma 211.000 fő. A Brenta egyik kis mellékfolyója mentén fekvő kereskedő város elsősorban az ott eltemetett Szent Antalnak, valamint középkori egyetemének köszönheti hírnevét. Rövid séta a belvárosban: Basilica di S. Antonia, a város védőszentjének tiszteletére emelt bazilika, melynek kápolnájában található a szent nyughelye. A templom bejárata mellett látható a Gattamelata bronz lovas szobor, Donatello reneszánsz stílusú remekműve. Basilica di Santa Giustina érett reneszánsz stílusban épült templom, belsejében a főoltár mögött Paolo Veronése egyik jelentős festménye látható. Az Erbe tér árkádos házai: az Igazságügyi Palota, a Városháza, az Egyetem, Európa legrégibb felsőfokú oktatási intézményeinek egyike, csodálattal töltik el a látogatót. A Piazza dei Signorin a városi milícia számára épült palazzo áll, megcsodálhatják a Prato della Valle-t is, mely Olaszország legnagyobb köztere, ahol Padova kiváló polgárainak 82 szobra áll.

Bergamo (távolsága: 105 km)

Lakosainak száma: A sík Lombardia után keresve sem találnak pihentetőbb és festőibb várost Bergamónál amelyet a turisták túl gyakran hagynak ki, miközben átszáguldanak az autósztrádán Milánó és Velence között. Bergamo valójában két városból áll, Bergamo Bassából és Altából (alsó- és felsőváros).A modem Bergamo Bassa, ahol a vasútállomás is áll, bármilyen kellemes és tágas, kevésbé drámai, mint a durván kinagyolt sziklaszirtre települő óváros. Ennek árnyékában fut a Via Pignola, amelyet 16-18. századi paloták szegélyeznek. Bergamo Bassa igazi kincse azonban az Accademia Carrara. Ugyan hol másutt találnának egy efféle kisvárosban olyan műgyűjteményre, amelyre egy világváros is büszke lenne? Esetünkben e szerencsés körülményt a 18. században élt Giacomo Carrara gróf jó ízlésének köszönhetjük. Pisanello, Lotto, Carpaccio, Bellini és Mantegna művei előtt nem kell sorban állniuk, mivel a múzeumban jobbára csak a szívélyes őrök lézengenek. Ha szeretnek hegyet mászni, menjenek fel a nyikorgó siklón Bergamo Altába, ebbe a meleg színű barna kőből épült középkori városkába. A legjobban teszik, ha a központi fekvésű Piazza Vecchián ülnek le megcsodálni ezt az elvarázsolt világot. Itt bizonyára módjuk lesz megízlelni a helyi specialitást, a polenta con gli uccellit (polenta fürjjel). A piazzán áll a 17. századi Palazzo Nuovo és a 12. századi Palazzo della Ragione. E középkori épület árkádjain túl találják a kis Piazza del Duomót, amely valósággal tömve van egyházművészeti kincsekkel. A román stílusú Santa Maria Maggiore oldalában épült a reneszánsz Colleoni-kápolna Amadeo tervei alapján; a 18. századi mennyezetfreskó Tiepolo alkotása. A kápolnát a bergamói születésű zsoldosvezérnek, Bartolomeo Colleoninak szentelték. A condottiere olyan jól harcolt a velenceiek érdekeiért, hogy birtokot kapott tőlük szülőföldjén, amely ekkor velencei fennhatóság alatt állott. A kápolnában alussza örök álmát Gaetano Donizetti operaszerző.